Hulp bij je huiswerk

Op school wordt kinderen verteld wat ze moeten leren, maar veelal niet hoe dit moet! Veel kinderen hebben daarom (tijdelijk) behoefte aan extra ondersteuning bij het huiswerk. Dit blijkt veelal uit onvoldoendes op toetsen en het rapport, uit weerstand of het vermijden van het huiswerk en/of uit het veel tijd kwijt zijn aan het huiswerk. Soms is dan hulp of extra uitleg (van ouders) genoeg. Maar bij (puberende) kinderen, kan dit thuis zorgen voor een bron van irritaties en is het fijn om dit over te laten aan een ervaren huiswerkbegeleider.

Huiswerkbegeleiding is individueel waardoor de RT-er begeleiding op maat verzorgt en zich richt op de specifieke mogelijkheden en moeilijkheden waar een kind tegenaan loopt. Het is altijd het streven om samen mooie resultaten te behalen!

Tijdens de huiswerkbegeleiding is er persoonlijke aandacht voor het agendabeheer, toetsvoorbereiding, plannen en leermanieren van uw kind. Door het persoonlijke contact wordt het veelal snel duidelijk waar het precies aan schort.

RT-praktijk ‘ik leer het’ biedt verschillende huiswerkbegeleidingscursussen op maat in kleine groepjes en individueel. De minicursus OP WEG NAAR ‘Snel leren = leuk leren’ biedt een goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs. Handvatten voor een goede basis voor het zelf effectief omgaan met het huiswerk zitten in de korte cursus ‘Snel leren = leuk leren’. Niet alle kinderen hebben de aangeboden vaardigheden na zo’n korte tijd al onder de knie. Vooral als de voorwaarde voor het leren leren voorafgaand al moeite kosten, zoals moeite met lezen, concentreren, begrijpend lezen en organiseren. Soms zijn er vooraf of tijdens het volgen van de cursus signalen dat sommige leervaardigheden nog niet voldoende wordt beheerst. Veelal zijn er dan nog aanvullende huiswerkbegeleidingsessies nodig om deze vaardigheden beter onder de knie te krijgen.

Werkwijze:

In een sessie wordt de week doorgenomen en het programma voor die dag besproken. De RT-er vraagt hoe de schoolweek is verlopen en biedt een luisterend oor. De huiswerkbegeleiding is persoonlijke aandacht voor uw kind en gericht om het leren leren en plannen te verbeteren.

Iedere keer wordt het huiswerk besproken en geëvalueerd. Vanuit de kennis en ervaring van de RT-er wordt er per keer bekeken wat wel of niet overhoord en gecontroleerd wordt.

Er wordt aanbevolen om toetsen tijdig schriftelijk en mondeling voor te bereiden. De RT-er zorgt steeds voor hulp met het maken van een overzichtelijke planning. Vaak ontwikkelt zich dat van voorbeelden bekijken, bespreken en voordoen naar samen plannen tot zelf plannen.

Kinderen stellen vanuit zichzelf vaak geen vragen. Bij huiswerkbegeleiding worden kinderen gestimuleerd om wél vragen te stellen en praten over de leerstof. Want vragen stellen is namelijk een actieve en slimme leermanier. De huiswerkbegeleider heeft persoonlijke aandacht voor je kind en de leerstof. Sommige specifieke vragen hebben echter een uitgebreidere behandeling nodig, die worden doorverwezen naar een vakleerkracht van school.

OP WEG NAAR “Snel leren = leuk leren”

Ook in groep 8 en in de brugklas kan je al aan de slag om goed te leren leren. Dit zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent voor het voortgezet onderwijs. In de cursus OP WEG NAAR “Snel leren = leuk leren” krijg je een voorproefje van de cursus ‘snel leren = leuk leren’. Waarin je kan ontdekken dat dit jou ook kan gaan helpen om meer en makkelijker te leren in minder tijd.

In drie lessen van 1 uur is er aandacht voor de eerste stappen van:

  • agendabeheer als voorwaarde voor het plannen: zoals agendakeuze, agendagebruik, soorten huiswerk, aanpak
  • lezen als voorwaarde voor het leren: zoals focuslezen
  • begrijpend lezen als voorwaarde voor het leren: zoals sleutelwoorden herkennen om de kern en details uit teksten te kunnen halen en onderscheiden
  • samenvatten met mindmappen als voorwaarde voor leren: zoals opzetten van mindmap, pictogrammen tekenen, sleutelwoorden leren leren: zoals woordjes en begrippen leren met woordkaartjes

Deze cursus kan ook prima los gevolgd worden en waardevol om op de middelbare School mee te beginnen. Gecombineerd met de cursus ‘snel leren = leuk leren’ krijg je een heel breed packet aangereikt om de overgang van de basisschool naar de brugklas zo soepel mogelijk te maken. De cursus OP WEG NAAR ‘Snel leren = leuk leren’ kost 95,- inclusief materialen, waarna je 15 euro korting krijgt op de cursus ‘snel leren = leuk leren’.

TIME 2 CONTROL IS DE BEDENKER VAN DE CURSUS “SNEL LEREN = LEUK LEREN”

Informatie en aanmelden

Mail voor meer informatie en aanmeldingen naar

info@ikleerhet.nl of bel 06-34994462.